Tiedotteet 2015

4.8.2015 12.10

Antenni-tv-verkon lähetystaajuus muuttuu huomenna 5.8. Sallan Ihistysjänkällä ja Naruskassa - muutoksella vaikutuksia antenni-tv-lähetyksien vastaanottoon

Antenni-tv-verkon taajuus muuttuu Sallan Ihistysjänkän ja Naruskan täytelähetinasemilla huomenna keskiviikkona 5. elokuuta.

Taajuusmuutoksessa Sallan Ihistysjänkällä B-kanavanipun lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 706 MHz taajuudelle 482 MHz eli lähetyskanavalta 50 kanavalle 22.

Sallan Naruskassa kanavanipun A lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 754 MHz taajuudelle 490 MHz eli lähetyskanavalta 56 kanavalle 23. Kanavanipun B lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 714 MHz taajuudelle 562 MHz eli lähetyskanavalta 51 kanavalle 32.

Muutostyöt tehdään 5.8. kello 10.00 – 14.00 välisenä aikana. Sallan Ihistysjänkän ja Naruskan muutostöistä aiheutuu enintään neljän tunnin katkokset A- ja B-kanavanipun lähetyksiin.

Katkos vaikuttaa seuraaviin Sallan Ihistysjänkältä ja Naruskasta lähetettäviin tv-kanaviin:
A-kanavanippu: Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema, Yle Fem, AVA, AlfaTV, radiokanavat Yle Puhe, Yle Klassinen ja Yle Mondo.
B-kanavanippu: MTV3, Liv, Nelonen, Sub, MTV Max, MTV Juniori ja MTV Leffa.

Taajuuden muututtua A- ja B-kanavanipun kanavat on haettava uudestaan.

Yhteisantennikiinteistöissä tehtävä muutoksia antennijärjestelmiin

Taajuusmuutosten vuoksi antennijärjestelmiin on tehtävä muutoksia taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Suosittelemme, että yhteisantennikiinteistöjä hoitavat isännöitsijät ottavat yhteyttä paikalliseen antenniurakoitsijaan hyvissä ajoissa ennen taajuusmuutostyötä.

Taloyhtiössä asukkaiden on tehtävä kanavahaku uudelleen

Rivi-, pari- ja kerrostaloissa taloyhtiön asukkaiden on tehtävä tv-vastaanottimien kanavahaku  antenniurakoitsijan tekemän viritystyön jälkeen. Taloyhtiöiden velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Muutokset omakotitaloasukkaille

Omakotitaloissa ja pientaloissa ei yleensä tarvita muutostöitä. Joissakin tapauksissa on kuitenkin mahdollista että antennijärjestelmään täytyy tehdä muutoksia.  Mikäli pientalon antennijärjestelmä on kunnossa, riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutos on tehty alueella.

Kanavahaun tekeminen

Useimmat vastaanottimet etsivät kanavat automaattisesti. Kuluttajan tulee vain käynnistää kanavahaku. Jotkin vastaanottimet saattavat vaatia tehdasasetusten palauttamisen ennen kanavahaun tekemistä. Ohjeet kanavien viritykseen löytyvät www.taajuusmuutos.fi tai laitteen käyttöoppaasta.

Muutoksen taustat

Taajuusmuutokset perustuvat valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan UHF-taajuusalueen lähetysverkon päälähettimien ja täytelähettimien käyttämistä taajuuksista muuttuu. Muutokset toteutetaan vaiheittain vuosien 2015-2016 aikana. Muutokset alkavat Pohjois-Suomen tv-asemilta heinäkuussa 2015.

Viestintävirasto toimii taajuusmuutosviestinnän koordinaattorina ja huolehtii taajuusmuutosten tiedottamisesta medialle, antenniurakoitsijoille ja kuluttajille yleisellä tasolla. Taajuusmuutostöiden tarkkoja aikatauluja ja alueellista etenemistä koskevasta viestinnästä vastaa tv-lähetysverkkoa operoiva Digita.

Lisätietoja:

Taajuusmuutos.fi www.taajuusmuutos.fi

Alueen antenniasentajat: www.digita.fi/digitapro

Viestintävirasto:

https://www.viestintavirasto.fi/tvradio/antenniverkonmuutokset.html. Myös Viestintäviraston MONITORi-palveluun lisätään aluekohtaista tietoa muutosten etenemisestä.

Vastaanottimien kanavahaku

Tv-vastaanottimien ja vastaanottolaitteiden ongelmatilanteissa ja perusasennuksiin liittyvissä kysymyksissä kuluttajaa palvelevat myös laitteen myyjät, laitevalmistajat sekä maahantuojat.

Palaa otsikoihin