Tiedotteet 2008

12.11.2008 13.59

Radio- ja tv-arkistointi aloitetaan kansallisessa audiovisuaalisessa arkistossa

Radio- ja tv-arkistointi käynnistyy Kansallisessa audiovisuaalisessa arkistossa (KAVA). Arkistointi tulee paitsi mullistamaan maamme mediatutkimuksen myös säilyttämään radio- ja tv-kulttuuriperinnön niin meille kuin tulevillekin sukupolville.

KAVA on vastikään solminut historiallisen kaappausjärjestelmäsopimuksen Digita Oy:n kanssa. Kyseessä on Suomen oloissa jo mittavuudessaankin ainutlaatuinen yhteistyö. Kaappausjärjestelmäsopimus KAVA:n kanssa on Digitalle merkittävä laajennus.


”Uskomme vahvasti siihen, että olemme kilpailukykyinen ja luotettava vaihtoehto myös monessa muussa median välittämiseen, käsittelyyn ja hallintaan liittyvissä palveluissa”, toteaa liiketoimintajohtaja Timo Kiiskinen Digitasta.


Koekaappaukset eli testitallennukset kotimaisten radio- ja tv-kanavien lähetysvirrasta aloitetaan marras-joulukuussa. Täysimääräiset tallennukset aloitetaan 1.1.2009. Tarkoituksena on rakentaa palvelu ensisijaisesti tutkijoita mutta myös muuta yleisöä varten.


Ihanteellisin vaihtoehto olisi tallentaa koko suomalainen radio- ja tv-lähetysten kirjo, mutta Kansallisen audiovisuaalisen arkiston käytettävissä olevat tekniset ja taloudelliset resurssit eivät mahdollista kaikkien lähetettyjen ohjelmistojen tallentamista kokonaisuudessaan. Siksi tallennettavien ohjelmistojen määrää on rajattava.


Suomessa television katselu on keskittynyt voimakkaasti muutamille kanaville. Näin ollen muutaman televisiokanavan ohjelmistojen kaikkien lähetysten tallentamisella voidaan saada tutkimuksen käyttöön kokonaisuudessaan se ohjelmisto, johon pääosa suomalaisten televisionkatselusta on kohdistunut. Tämän perusteella KAVA tallentaa 10 eniten katsotun televisiokanavan lähetykset kokonaisuudessaan.
 
Radion kohdalla tasapuolisuuden takaa se, että viisi Ylen valtakunnallista pääkanavaa tallennetaan kokonaisuudessaan sisältäen kaksi ruotsinkielistä kanavaa. Kieli- ja kulttuuripoliittisin perustein tallennetaan myös YLE Saamen radio. Lisäksi juridisen statuksen ja laajan kuuluvuusalueen perusteella kaikki toimiluvanvaraiset valtakunnalliset tai siihen rinnastettavat radiokanavat tallennetaan 50%:sti.


Lisäksi kaikkien muiden kotimaista ohjelmaa aktiivisesti tuottavien valtakunnallisten ja alueellisten televisio- ja radiokanavien lähetyksistä tallennetaan viikon mittaiset näytteet vuosittain.


Yllättävien kansallisten ja kansainvälisten tapahtumien (esim. Jokelan ja Kauhajoen koulusurmat, terrori-iskut 11.9.2001) varalta KAVA varautuu tallentamaan radio- ja tv-ohjelmistoja tilapäisesti suunnitelmaa laajemmin. Erilaiset poikkeustilat ja niiden käsittely mediassa kiinnostavat tutkijoita laajalti.


Järjestelmällinen arkistointi avaa kanavat tutkimukselle syksyllä 2009, jolloin W-Create Oy:n luoma ohjelmatiedon hallintajärjestelmä on tutkijoiden käytössä. KAVA ja W-Create allekirjoittivat metadata-järjestelmäsopimuksen 1.9.2008.


Metadatan eli ohjelmatietojen hallinnoinnista vastaa CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy, jonka vastuulla on myös tallennus- ja suoratoistojärjestelmän rakentaminen. Radio- ja tv-ohjelmat tullaan pääsääntöisesti arkistoi-maan CSC:n levyjärjestelmään. Alustavien arvioiden mukaan tv ja radio tulevat vuosittain tuottamaan noin 70 teratavua materiaalia. CSC:n tallennuskapasiteetti on yli 800 teratavua, ja määrä kasvaa koko ajan.Digita / Viestintä


Palaa otsikoihinTämä sivusto käyttää evästeitä parantaaksemme verkkosivujemme käyttökokemusta, kohdentaaksemme sinulle markkinointia ja analysoidaksemme verkkoliikennettä. Käyttämällä sivustoa oletamme, että hyväksyt evästeiden käytön.