Tiedotteet 2014

18.11.2014 9.46

Lisää sisältöä ja tarkempaa kuvaa antenniverkkoon

FiCom tiedote 17.11.

Antennitelevisioverkon lähetystekniikka on uudistumassa. Jo nyt käytössä oleva, teräväpiirtokuvaa entistä tehokkaammin välittävä DVB-T2 -tekniikka otetaan käyttöön nykyistä useammilla tv-kanavilla vuoden 2017 alusta alkaen.


Noin puolessa Suomen kotitalouksista televisiota katsotaan antenniverkon kautta. Näille katsojille lähetystekniikan muutos tarkoittaa entistä enemmän televisiokanavia ja lisää HD-tasoista katsottavaa. Oleellista on, että katsojilla on käytössään televisio tai digiboksi, jolla uuden tekniikan lähetyksiä voi vastaanottaa. Tällaisen laitteen tunnistaa Antenna Ready HD - merkinnästä, joka tarkoittaa myös, että laite on Suomessa testattu ja toimii moitteettomasti suomalaisissa antenniverkoissa.


antenna ready HD final

"Laitteiden perusteellisella testaamisella haluamme varmistaa, että suomalaisille on tarjolla teknisesti toimivia ja Suomen olosuhteissa testattuja vastaanottimia. Hankkimalla Antenna Ready HD -hyväksytyn laitteen voi varmistua siitä, että laite toimii tulevaisuudessakin ja että siinä on DVB-T2 -viritin, jolla voi jo nyt katsella teräväpiirtolähetyksiä", sanoo testijärjestelmää organisoivan FiCom ry:n toimitusjohtaja Reijo Svento.

Nykytelkkarin voi päivittää digiboksilla

Vaikka tekniikka kehittyy, ei nykyinen digitelevisio muutu käyttökelvottomaksi. Jos televisiossa ei ole antenniverkon teräväpiirtolähetyksien katsomiseen tarvittavaa DVB-T2 -viritintä, siihen voi liittää Antenna Ready HD -digiboksin.
Uutta televisiota ostaessaan kannattaa kuitenkin tarkistaa myyjältä, että vastaanotin toimii myös antenniverkon uudella DVB-T2 -lähetystekniikalla. Näin pääsee heti nauttimaan teräväpiirtolähetyksistä.

"Teräväpiirto antaa huikeasti lisää elämyksellisyyttä television katseluun: elokuviin, urheiluun ja musiikkiviihteeseen. Nyt antennikotienkin isot televisioruudut pääsevät kunnolla oikeuksiinsa, kun teräväpiirto on saapunut vahvasti myös antenniverkkoon", toteaa DNA:n viihdeliiketoiminnan johtaja Jarno Haikonen.


"Uusi teknologia mahdollistaa myös kanavamäärän lisääntymisen paremman kuvanlaadun ohella", lisää Digitan liiketoiminnasta ja palveluista vastaava johtaja Markus Ala-Hautala.

Kahdella antennilla koko tarjonta

Suomessa on kaksi antenniverkkoa, jotka toimivat eri taajuusalueilla. Digita tarjoaa palveluita UHF- ja DNA VHF-verkossa. Koko antenniverkon teräväpiirtotarjonnan näkee, kun talossa on kummatkin antennit. Eri verkoissa näkyvät kanavat sekä ohjeet antennin suuntaamiseksi löytyvät Digitan ja DNA:n verkkosivuilta.


Antenniverkossa televisiokanavat lähetetään ilmassa eri taajuuksilla, ja yhdelle taajuusalueelle mahtuu rajallinen määrä kanavia. Uusi DVB-T2 -lähetystekniikka mahdollistaa taajuuksien tehokkaamman käytön, jolloin voidaan lähettää entistä useampia kanavia entistä parempilaatuisina.

Osa TV-kanavien taajuuksista muuttuu tulevina vuosina

Osa UHF-antenniverkon taajuusalueesta siirretään mobiililaajakaistan käyttöön. Tässä yhteydessä nykyisten televisiokanavien lähetystaajuuksia tullaan muuttamaan. Näillä näkymin muutoksia aletaan tehdä alueittain ensi keväänä ja ne saatetaan päätökseen vuoden 2016 loppuun mennessä. Viestintävirasto tiedottaa taajuusmuutoksista alueellisesti, kun niiden aikataulu tarkentuu.


"Mobiililaajakaistan käyttö lisääntyy kovalla vauhdilla. Tästä syystä Suomessa 700 MHz taajuusalue on päätetty siirtää mobiililaajakaistalle vuonna 2017. Taajuuksien käyttötarkoituksen muutos pohjautuu kansainvälisiin ja kotimaisiin viestintäpoliittisiin linjauksiin. Samalla Suomessa otetaan käyttöön laajemmin DVB-T2-tekniikka", sanoo toimialajohtaja Jarno Ilme Viestintävirastosta.


Antenniurakoitsijat tekevät taloyhtiöissä tarvittavat muutokset, jonka jälkeen kodeissa tulee tehdä kanavahaku uudelleen. Pientaloissa antennijärjestelmään ei yleensä tarvitse tehdä päivityksiä taajuusmuutoksen takia, mutta koko antenniverkon tarjonnan vastaanottamiseksi kaksi antennia on kuitenkin tarpeen.


Edellä kerrotut muutokset eivät vaikuta kaapeli-, satelliitti- tai iptv-lähetyksiin. Lisätietoja antenniverkon muutoksista löytyy www.hdtvopas.fi -sivustolta.


Uuden television ostajan muistilista


1.Tarkista, missä verkossa kotitaloutesi on. Suomalaisista kotitalouksista noin puolet on liitetty antenni- ja puolet kaapeliverkkoon. Lisäksi suurella osalla kotitalouksista on mahdollisuus hankkia laajakaistaverkossa välitettäviä iptv-palveluita tai seurata satelliittilähetyksiä.


2. Varmista, että hankittava laite on Antenna- ja/tai Cable Ready HD -hyväksytty. FiComin organisoiman laitteiden testaamisen ja sertifioinnin tavoitteena on varmistaa, että kuluttajille on tarjolla kaikkien eri operaattoreiden verkoissa toimivia televisioita, kortinlukijoita ja digibokseja. Luettelo hyväksytyistä laitteista löytyy osoitteesta www.testatutlaitteet.fi


3. Kannattaa muistaa, että tärkein lähtökohta television valinnassa on oma käyttötarve. Mieti siis, millaisia lisäpalveluita tarvitset.

- Haluatko esim. katsella maksullisia kanavapaketteja? Tällöin tarvitset erillisen kortinlukijan ja ohjelmakortin, jotka linkitetään keskenään. Tämä hoituu operaattorin asiakaspalvelussa.
- Entä haluatko tallentaa ohjelmia? Tallentamiseen on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja: kiintolevyllä varustettuja digibokseja sekä operaattoreiden tarjoamia iptv-palveluita pilvitallennuksineen, jotka useimmiten tarjoavat myös etäkäyttömahdollisuuden.


4. Televisioiden ns. älytelevisio-ominaisuudet (esim. Yle Areena, Katsomo, Ruutu) vaihtelevat tuotemerkeittäin. Kannattaa tutustua tarjolla oleviin vaihtoehtoihin huolellisesti ennen ostopäätöstä.


5. Antenniverkossa olevan kuluttajan kannattaa huomioida, että asteittain vuodesta 2017 koko antennitelevisioverkossa käyttöön otettava uusi lähetystekniikka tulee kasvattamaan televisiokanavien määrää ja laajentamaan teräväpiirtolähetysten tarjontaa. Jos haluaa varmistua siitä, että nyt hankittu televisio palvelee vielä pitkään, kannattaa tarkistaa, että uudessa televisiossa on DVB-T2-viritin. Kaikissa Antenna Ready HD -sertifioiduissa laitteissa näin on.


Palaa otsikoihinTämä sivusto käyttää evästeitä parantaaksemme verkkosivujemme käyttökokemusta, kohdentaaksemme sinulle markkinointia ja analysoidaksemme verkkoliikennettä. Käyttämällä sivustoa oletamme, että hyväksyt evästeiden käytön.