Tiedotteet 2015

Antenni-tv-verkon taajuusmuutostöitä tehdään 10.11. ja 12.11. Pudasjärven alueella - muutoksella vaikutuksia antenni-tv-lähetyksien vastaanottoon

Antenni-tv-verkon taajuus muuttuu Pudasjärven Iso-Syötteen tv-lähetinasemalla torstaina 12. marraskuuta. Tv-lähetyksiin aiheutuu seuraavia katkoksia taajuusmuutostöiden seurauksena:

-       neljän tunnin katkos tiistaina 10.11. kello 10.00-14.00 välisenä aikana. Varapäivä huoltotyölle on 11.11. 10.00-14.00. Katkos vaikuttaa kolmelta alueen täytelähetinasemalta välitettäviin tv-kanaviin Pudasjärvi, Pudasjärven Iso-Syöte ja Pudasjärven Pauvankangas

-       neljän tunnin katkos torstaina 12.11.2015 kello 10.00 - 14.00. Pudasjärven Isosyötteen täytelähetinasemalta välitettäviin tv-lähetyksiin. Varapäivä huoltotyölle on 13.11. 10.00-14.00.

Katkokset pyritään pitämään mahdollisimman lyhyenä

Lähetystaajuuksien muutos koskee ainoastaan Iso-syötteen täytelähetintä.

Pudasjärven Iso-Syötteen täytelähetinasemalla keskiviikkona 12.11. muuttuvat kanavataajuudet
Kanavanipun B lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 786 MHz taajuudelle 666 MHz eli lähetyskanavalta 60 kanavalle 45.
Kanavanipun C lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 698 MHz taajuudelle 682 MHz eli lähetyskanavalta 49 kanavalle 47.

Pudasjärven Iso-Syötteen tv-asemalta lähetettävät tv-kanavat, joita muutos koskee:
Kanavanippu B
MTV3, Liv, Nelonen, Sub, Estradi, MTV Max, MTV Juniori, MTV Leffa
Kanavanippu C FOX, Hero, Frii, Iskelmä/Harju&Pöntinen, C More First, C More Series, MTV Sport 1, Disney Channel, Nelonen Pro 1, Nelonen Pro 2, Digiviihde.fi

Yhteisantennikiinteistöissä tehtävä muutoksia antennijärjestelmiin

Taajuusmuutosten vuoksi antennijärjestelmiin on tehtävä muutoksia taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Suosittelemme, että yhteisantennikiinteistöjä hoitavat isännöitsijät ottavat yhteyttä paikalliseen antenniurakoitsijaan hyvissä ajoissa ennen taajuusmuutostyötä. Mikäli yhteisantennikiinteistön antennijärjestelmään ei ole tehty muutosta, B ja C-kanavanipun lähetykset eivät ole vastaanotettavissa taajuusmuutoksen jälkeen.

Taloyhtiössä asukkaiden on tehtävä kanavahaku uudelleen
Rivi-, pari- ja kerrostaloissa taloyhtiön asukkaiden on tehtävä tv-vastaanottimien kanavahaku antenniurakoitsijan tekemän viritystyön jälkeen. Taloyhtiöiden velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Muutokset omakotitaloasukkaille
Omakotitaloissa ja pientaloissa ei yleensä tarvita muutostöitä. Joissakin tapauksissa on kuitenkin mahdollista että antennijärjestelmään täytyy tehdä muutoksia.  Mikäli pientalon antennijärjestelmä on kunnossa, riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutos on tehty alueella.

Kanavahaun tekeminen

Useimmat vastaanottimet etsivät kanavat automaattisesti. Kuluttajan tulee vain käynnistää kanavahaku. Jotkin vastaanottimet saattavat vaatia tehdasasetusten palauttamisen ennen kanavahaun tekemistä. Ohjeet kanavien viritykseen löytyvät www.taajuusmuutos.fi tai laitteen käyttöoppaasta.

Muutoksen taustat

Taajuusmuutokset perustuvat valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan UHF-taajuusalueen lähetysverkon päälähettimien ja täytelähettimien käyttämistä taajuuksista muuttuu. Muutokset toteutetaan vaiheittain vuosien 2015-2016 aikana. Muutokset alkavat Pohjois-Suomen tv-asemilta heinäkuussa 2015.

Viestintävirasto toimii taajuusmuutosviestinnän koordinaattorina ja huolehtii taajuusmuutosten tiedottamisesta medialle, antenniurakoitsijoille ja kuluttajille yleisellä tasolla. Taajuusmuutostöiden tarkkoja aikatauluja ja alueellista etenemistä koskevasta viestinnästä vastaa tv-lähetysverkkoa operoiva Digita.


Lisätietoja:
www.taajuusmuutos.fi
Alueen antenniasentajat: www.taajuusmuutos.fi/antenniasentajat

Viestintävirasto:
https://www.viestintavirasto.fi/tvradio/antenniverkonmuutokset.html
. Myös Viestintäviraston MONITORi-palveluun lisätään aluekohtaista tietoa muutosten etenemisestä.

Vastaanottimien kanavahaku
Tv-vastaanottimien ja vastaanottolaitteiden ongelmatilanteissa ja perusasennuksiin liittyvissä kysymyksissä kuluttajaa palvelevat myös laitteen myyjät, laitevalmistajat sekä maahantuojat.

Näkyvyysalueet
Näkyvyysalueet ja kanavalistat voi tarkistaa Digitan karttapalvelusta www.digita.fi/karttapalvelu.

Mediayhteydenotot
Minna Flink, johtaja, viestintä ja markkinointi
Puh. 040 742 8849

Digita / Viestintä

 


Palaa otsikoihinTämä sivusto käyttää evästeitä parantaaksemme verkkosivujemme käyttökokemusta, kohdentaaksemme sinulle markkinointia ja analysoidaksemme verkkoliikennettä. Käyttämällä sivustoa oletamme, että hyväksyt evästeiden käytön.