Tiedotteet 2015

20.10.2015 8.00

Asioiden Internet saa ensimmäisen oman radioverkon Suomessa

Tiedote 20.10.2015 Digita ja Espotel Oy

Suomen johtava älykkäiden laitteiden ja teollisen internetin suunnittelutalo Espotel Oy sekä langattomien viestintäverkkojen verkko-operaattori Digita ovat julkaisseet maamme ensimmäistä asioiden internetin radioverkkoa hyödyntävän palvelukonseptin. Radioverkko perustuu LoRa-teknologiaan. Yritysten yhteisenä tavoitteena on uudenlaisten tuote- ja liiketoimintakonseptien käyttöönotto ja teollisen internetin ratkaisujen tarjoaminen helposti pilottiasiakkaille.

Suomen ensimmäisen, LoRa-teknologiaan pohjautuvan radioverkon ykkösvaihe on käytössä Espoossa. LoRa-teknologia on suunniteltu erityisesti IoT-sovellusten tarpeisiin.

Lokakuun aikana Digita täydentää verkkoa uusilla tukiasemilla pääkaupunkiseudulla. Verkon avulla laitteet ja sensorit voidaan liittää edullisesti taustajärjestelmiin eli toteuttaa IoT-ratkaisuja maantieteellisesti laajalla alueella.

Digita rakentaa ja operoi rakentamaansa radioverkkoa, ja Espotel tarjoaa verkkoa käyttäville pilottiasiakkaille tuote- ja palveluratkaisuja.

Espotelin tavoitteena uudet palvelumallit

”Kyseistä radioverkkoa voi hyödyntää joko perinteisesti eli suunnittelemalla vaadittavat laitteet, tai palvelupohjaisesti. Palvelupohjaisessa vaihtoehdossa asiakas ostaa ja maksaa ainoastaan datasta. Tällöin radioverkon päätelaitteiden toimittaja on Espotel. Asiakas maksaa esimerkiksi kuukausittain käytön laajuuden mukaista hintaa tarvitsemistaan laitteista, tiedonsiirrosta ja asiakaskohtaisesta pilvisovelluksesta. Espotelin tavoitteena on tarjota IoT-ratkaisuja myös tällaisena jatkuvana palveluna”, Espotelin teknologiajohtaja ja IoT-liiketoimintayksikön johtaja Jaakko Ala-Paavola kertoo.

”Espotelin ja Digitan yhteistyön taustalla oli havainto siitä, että Suomessa on tilaa virtaa säästeliäästi käyttävälle verkolle. Espotelin vahva LoRa-osaaminen yhdistettynä meidän syvään radiotekniikan osaamiseen tarjoaa hyvän ympäristön yhteiselle tuotekehitykselle. Uskomme, että verkko tuo paljon käyttökelpoisia ideoita asioiden internetin ympärille”, Digitan COO Markus Ala-Hautala toteaa.

Espotelin uusi IoT-yksikkö käynnistynyt

Espotel perusti syyskuun alussa IoT:hen keskittyvän liiketoimintayksikön. Sen johtajana on aloittanut yrityksen teknologiajohtaja Jaakko Ala-Paavola. Hän toimii myös Tekesin Teollisen Internetin ohjelman strategisen ohjausryhmän jäsenenä.

Espotelilla on IoT-tuotekehityskäytössä omat tukiasemat sekä sama verkonhallintaratkaisu jota Digita käyttää omassa verkossaan.

”Siksi kykenemme testaamaan laitteiden yhteensopivuuden jo varhaisessa vaiheessa. Samalla takaamme laitteiden toimivuuden haastavissakin olosuhteissa”, Espotelin Ala-Paavola sanoo.

Ala-Paavolan mukaan Espotel vie LoRa-teknologiaa myös muualle Eurooppaan. Yritys on toimittanut LoRa-alustaa jo muun muassa Ruotsiin, Englantiin ja Sveitsiin. 

LoRa-teknologian taustaa

LoRa™ on uuden sukupolven radioteknologia, joka on suunnattu erityisesti asioiden internetin (IoT) sovellusten tarpeisiin. Edullinen hinta, alhainen tehonkulutus sekä erinomainen kantama tekevät teknologiasta yhteensopivan monen tyyppisten langattomien tiedonkeruu- ja ohjaussovellusten kanssa. Patentoitu LoRa-modulaatio hyödyntää matkapuhelinteknologiasta tuttua hajaspektritekniikkaa: sen avulla vastaanotettu signaali voidaan tunnistaa kohinatason alapuolelta.

Tammikuussa 2015 perustettu LoRa™ Allianssi tähtää LoRaWAN-protokollan maailmanlaajuiseen käyttöönottoon. Espotel liittyi LoRa Allianssin jäseneksi ensimmäisten joukossa. Nykyisin allianssin jäsenenä on jo yli 100 yritystä ympäri maailmaa. Espotel työskentelee läheisessä yhteistyössä tärkeimpien LoRa-teknologiatoimittajien kanssa sekä tarjoaa jatkossa myös LoRa-sertifiointipalveluja.

 

Lisätietoja:

teknologiajohtaja Jaakko Ala-Paavola
+358 44 7552936
jaakko.ala-paavola@espotel.com

COO Markus Ala-Hautala
Digita
+358400549023
markus.ala-hautala@digita.fi

Espotel Oy

Espotel on Suomen johtava sulautettujen järjestelmien ja teollisen internetin ratkaisujen rakentaja. Autamme asiakkaita löytämään uusia liiketoimintamahdollisuuksia teollisen internetin soveltamisessa. Toteutamme yhdessä suunnitellut ja räätälöidyt ratkaisut sekä palvelut älykkäistä kenttälaitteista ja ohjelmistoista aina pilvipalveluihin ja mobiilisovelluksiin saakka.

Espotelilla on vankka kokemus tuotekehityspalveluista kansainvälisille teknologiateollisuus-, lääketiede- ja tietoliikenneasiakkaille. Teknologiatoteutuksemme laitteisiin ja koneisiin, yhdistettyinä joustaviin taustaohjelmistoihin ja käyttöliittymiin, auttavat asiakkaitamme teollisen internetin soveltamisessa.

Palvelemme asiakkaitamme 300 asiantuntijan voimin Suomesta, Ruotsista ja Puolasta. Espotelin liikevaihto vuonna 2014 oli noin 25 miljoonaa euroa. Yhtiön tärkeimmät teknologiakumppanit ovat ARM, IBM ja National Instruments.

www.espotel.com

 

Digita

Digita välittää radio- ja tv-ohjelmat luotettavasti kaikille suomalaisille vuoden jokaisena päivänä. Viimeisimmän digitaalisen tekniikan soveltajana kehitämme ja tarjoamme myös monipuolisia internet-tv- ja radiopalveluita sekä kattavaan verkkoinfrastruktuuriimme pohjautuvia palveluita. Asiakkaamme ovat parhaita sisältöjä tarjoavia mediayhtiöitä sekä mobiili- ja laajakaistaoperaattoreita.


Palaa otsikoihinTämä sivusto käyttää evästeitä parantaaksemme verkkosivujemme käyttökokemusta, kohdentaaksemme sinulle markkinointia ja analysoidaksemme verkkoliikennettä. Käyttämällä sivustoa oletamme, että hyväksyt evästeiden käytön.