Tiedotteet 2015

27.4.2015 11.27

Viestintäviraston päätös reguloida Digitaa perustuu virheelliseen tulkintaan markkinasta

Viestintävirasto määrää tuoreessa päätöksessään Digitan palveluille entistä voimakkaampaa ennakkosääntelyä. Digitan mukaan sääntelyssä ei ole otettu huomioon nykyistä markkinatilannetta lainkaan.

Viestintävirasto analysoi säännöllisesti telealan tukku- ja vähittäismarkkinoita kilpailutilanteen selvittämiseksi ja asettaa tarvittaessa velvollisuuksia ns. huomattavan markkinavoiman omaaville yrityksille. Tuorein Viestintäviraston analyysi televisio- ja radiopalvelujen kilpailutilanteesta valmistui tammikuun 2015 puolivälissä. Sen perusteella Viestintävirasto  katsoo virheellisesti mm. että Digitalla on 100%:n markkinaosuus televisio- ja radiopalveluiden markkinalla. Samalla virasto määrää Digitan palveluille entistä voimakkaampaa ennakkosääntelyä. Analyysista käytiin nopea lausuntokierros helmi-maaliskuussa. Digitan näkemyksen mukaan lausuntokierros oli näennäinen, eteni liian nopeasti ja hätiköidysti, ja lopputuloksena syntynyt päätös on virheellinen.

 

”Media-ala elää valtavassa murroksessa. Mielestämme ennakkosääntelyä ei tarvita enää nykyisessä kilpailutilanteessa.  Markkina-analyysi olisi tullut toteuttaa huolellisesti huomioiden nykyinen markkinatilanne ja kulutustottumuksissa tapahtunut muutos. Nyt analyysissä ei ole tarkasteltu suomalaista tv-jakelumarkkinaa kyllin kattavasti ja objektiivisesti, eikä siinä ole huomioitu riittävästi yhä voimistuvaa kansainvälistä kilpailua. Puutteellisen markkina-analyysin johdosta virasto päätyy virheellisesti esittämään ennakkosääntelyä vain ja ainoastaan Digitalle”, kertoo Digitan toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström.

 

Euroopan komission tavoitteena on  vähentää turhaa ennakkosääntelyä ja siirtää  kaikki telemarkkinat vähitellen normaaliin jälkikäteisvalvontaan eli kilpailuoikeudellisen valvonnan piiriin.  Myös eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta on ollut sääntelyn vähentämisen kannalla tietoyhteiskuntakaarta valmisteltaessa. Tästä huolimatta Viestintävirasto esittää nyt Digitalle tiukempaa sääntelyä kuin koskaan. Tätä Digitan on vaikea ymmärtää.

 

Kilpailu radio- ja televisiomarkkinalla toimii

 

Markkina on muuttunut olennaisesti vuoden 2008 jälkeen, jolloin tehtiin edellinen Viestintäviraston markkina-analyysi. Kilpailu televisio- ja radiomarkkinalla on lisääntynyt huomattavasti uusien toimijoiden ja jakelutapojen markkinoilletulon myötä. Kuluttajat katsovat enenevästi videosisältöä kannettavilla päätelaitteilla nopeiden laajakaista- ja matkapuhelinverkkojen kautta. Muutokset kulutustottumuksissa, myös harvaanasutuilla seuduilla, tulevat vaikuttamaan markkinan kehitykseen myös jatkossa. Televisiota katsellaan antenniverkon lisäksi satelliitti-, kaapeli-, laajakaista- ja mobiiliverkkojen kautta, ja investoinnit eri verkkoihin lisäävät kilpailua entisestään. Tästä huolimatta Viestintävirasto perustelee päätöstään sillä, ettei Digitan televisio- ja radioverkoille ole markkinoilla vaihtoehtoja.

 

”Viranomaistoimenpiteiden pitäisi olla tasapuolisia eikä rankaista yhtä toimijaa markkinoilla, joilla toimijoita on todellisuudessa useita. Viranomaisten pitäisi  kannustaa teleyrityksiä investointeihin ja palveluja parantaviin innovaatioihin eikä rajoittaa niitä”, Weckström huomauttaa.

 

Digitan palveluiden hinnoittelua on säännelty vuodesta 2002 lukien. Digitan hinnoittelu on todettu useaan otteeseen asianmukaiseksi ja kustannussuuntautuneeksi. Digita on myös vastikään tehnyt televisiohinnoittelussa merkittävän hinnanalennuksen sekä myös pyrkinyt hinnoittelullaan edistämään HD-televisiomarkkinan syntymistä. Niin Viestintävirasto, Kilpailu- ja kuluttajavirasto kuin korkein hallinto-oikeuskin ovat todenneet, että Digita on noudattanut sille asetettuja hinnoitteluvelvoitteita. Puhtaan regulaatiohistoriansa ja markkinan kilpailutilanteen vuoksi Viestintäviraston uusi ennakkosääntelyehdotus tuli Digitalle yllätyksenä. Digita katsookin, että Viestintäviraston päätös on paitsi virheellinen, myös kohtuuton nykyisessä markkinatilanteessa. Digita pohtii vakavasti päätöksestä valittamista korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

 

”Suomen vallitsevissa markkinaolosuhteissa tv-toimialalla kannattaa miettiä tarkasti, kuinka paljon alaa sekä erityisesti yksittäistä toimijaa voidaan reguloida. Meillä olisi aito intressi kehittää suomalaista maankattavaa mediamarkkinaa, mutta viranomaisilta tahtotilaa siihen ei tunnu löytyvän”, Weckström päättää.

 

Digita/Viestintä


Palaa otsikoihinTämä sivusto käyttää evästeitä parantaaksemme verkkosivujemme käyttökokemusta, kohdentaaksemme sinulle markkinointia ja analysoidaksemme verkkoliikennettä. Käyttämällä sivustoa oletamme, että hyväksyt evästeiden käytön.