Taajuusmuutos - tiedotteet


29.10.2015

Antenni-tv-verkon lähetykset käynnistyneet uusilla taajuuksilla 28.10. Kiihtelysvaaran päälähetinasemalla – muutoksella vaikutuksia antenni-tv-lähetysten vastaanottoon

Tiedote 29.10.2015

Antenni-tv-verkon Kiihtelysvaaran päälähetinasemalla A- ja B-kanavanippujen lähetykset ovat käynnistyneet uusilla taajuuksilla 28.10. Tänään 29.10. on käynnistetty kanavanippujen rinnakkaislähetykset, mikä tarkoittaa sitä, että Kiihtelysvaaran päälähetinasemalta lähetetään vanhaa ja uutta taajuutta samanaikaisesti noin kahden viikon ajan, 29.10.-16.11., uuden taajuuden käyttöönoton jälkeen. Näin yhteisantennikiinteistöillä on aikaa tehdä vahvistimen kanavanvaihto.  

Muuttuneet kanavataajuudet
Kanavanipun A lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 514 MHz taajuudelle 562 MHz eli lähetyskanavalta 26 kanavalle 32.
Kanavanipun B lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 778 MHz taajuudelle 610 MHz eli lähetyskanavalta 59 kanavalle 38.

Kiihtelysvaaran tv-asemalta lähetettävät tv-kanavat, joita muutos koskee:
Kanavanippu A Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema, Yle Fem, AVA, AlfaTV, Yle Puhe (radio), Yle Klassinen (radio), Yle Mondo (radio)
Kanavanippu B
MTV3, Liv, Nelonen, Sub, Estradi, MTV Max, MTV Junior, MTV Leffa

Yhteisantennikiinteistöissä tehtävä muutoksia antennijärjestelmiin

Taajuusmuutosten vuoksi antennijärjestelmiin on tehtävä muutoksia taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Suosittelemme, että yhteisantennikiinteistöjä hoitavat isännöitsijät ottavat yhteyttä paikalliseen antenniurakoitsijaan hyvissä ajoissa ennen taajuusmuutostyötä.  

Taloyhtiössä asukkaiden on tehtävä kanavahaku uudelleen
Rivi-, pari- ja kerrostaloissa taloyhtiön asukkaiden on tehtävä tv-vastaanottimien kanavahaku antenniurakoitsijan tekemän viritystyön jälkeen. Taloyhtiöiden velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä. 

Muutokset omakotitaloasukkaille
Omakotitaloissa ja pientaloissa ei yleensä tarvita muutostöitä. Joissakin tapauksissa on kuitenkin mahdollista että antennijärjestelmään täytyy tehdä muutoksia.  Mikäli pientalon antennijärjestelmä on kunnossa, riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutos on tehty alueella. 

Kanavahaun tekeminen
Useimmat vastaanottimet etsivät kanavat automaattisesti. Kuluttajan tulee vain käynnistää kanavahaku. Jotkin vastaanottimet saattavat vaatia tehdasasetusten palauttamisen ennen kanavahaun tekemistä. Ohjeet kanavien viritykseen löytyvät www.taajuusmuutos.fi tai laitteen käyttöoppaasta. 

Muutoksen taustat
Taajuusmuutokset perustuvat valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan UHF-taajuusalueen lähetysverkon päälähettimien ja täytelähettimien käyttämistä taajuuksista muuttuu. Muutokset toteutetaan vaiheittain vuosien 2015-2016 aikana. Muutokseton aloitettu Pohjois-Suomen tv-asemilta heinäkuussa 2015.  

Viestintävirasto toimii taajuusmuutosviestinnän koordinaattorina ja huolehtii taajuusmuutosten tiedottamisesta medialle, antenniurakoitsijoille ja kuluttajille yleisellä tasolla. Taajuusmuutostöiden tarkkoja aikatauluja ja alueellista etenemistä koskevasta viestinnästä vastaa tv-lähetysverkkoa operoiva Digita.

Lisätietoja:

www.taajuusmuutos.fi

Alueen antenniasentajat: www.taajuusmuutos.fi/antenniasentajat

Viestintävirasto:

https://www.viestintavirasto.fi/tvradio/antenniverkonmuutokset.html. Myös Viestintäviraston MONITORi-palveluun lisätään aluekohtaista tietoa muutosten etenemisestä.

Vastaanottimien kanavahaku

Tv-vastaanottimien ja vastaanottolaitteiden ongelmatilanteissa ja perusasennuksiin liittyvissä kysymyksissä kuluttajaa palvelevat myös laitteen myyjät, laitevalmistajat sekä maahantuojat. 

 

 


Palaa otsikoihinTämä sivusto käyttää evästeitä parantaaksemme verkkosivujemme käyttökokemusta, kohdentaaksemme sinulle markkinointia ja analysoidaksemme verkkoliikennettä. Käyttämällä sivustoa oletamme, että hyväksyt evästeiden käytön.