Taajuusmuutos - tiedotteet


28.10.2015

Antenni-tv-verkon rinnakkaislähetykset käynnistyneet tänään 28.10. Kiihtelysvaaran päälähetysasemalla - taajuusmuutostöitä tehdään vielä huomenna 29.10.

Tiedote 28.10.

Antenni-tv-verkon uudet taajuudet ovat käynnistyneet tänään keskiviikkona 28.10. Kiihtelysvaaran tv-asemalta. Käynnistys tapahtui päivää ennakoitua aiemmin. Taajuusmuutotyöhön liittyvät viimeistelytyöt jatkuvat kuitenkin huomenna torstaina 29.10. klo 9-12 välisenä aikana. Työ aiheuttaa lyhyitä katkoksia uusilla taajuuksilla välitettäville kanaville.

Katkokset pyritään pitämään mahdollisimman lyhyenä. Muutos ei vaikuta Joensuun Vestinkallion asemalta välitettävien tv-kanavien taajuuksiin.

Rinnakkaislähetys 29.-16.11.
Huomenna torstaina 29.10. käynnistyy ns. rinnakkaislähetysjakso, jonka aikana vanhoja ja uusia taajuuksia lähetetään rinnakkain noin kahden viikon ajan. Tämän jakson aikana vanhoja taajuuksia lähetetään alemmalla teholla kuin uusia. Omakotitaloasujat, joilla jo tänään on haasteita A- tai- B-kanavanippujen kanavien vastaanottamisessa, voivat hakea taajuudet uudestaan ja saada kanavat näkymään uusilta taajuuksilta. Yhteisantennikiinteistöissä kuten rivi- ja kerrostaloissa on ennen kanavahakua tehtävä muutoksia antennijärjestelmiin. Kanavahaku voidaan tehdä vasta tämän jälkeen. Rinnakkaislähetysten aikana on tärkeää, että yhteisantennikiinteistöjen isännöitsijät ovat yhteydessä antenniurakoitsijaan, jotta tarvittavat työt saadaan tehtyä.

Kiihtelysvaaran muuttuvat kanavataajuudet
Kanavanipun A lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 514 MHz taajuudelle 562 MHz eli lähetyskanavalta 26 kanavalle 32.
Kanavanipun B lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 778 MHz taajuudelle 610 MHz eli lähetyskanavalta 59 kanavalle 38.

Kiihtelysvaaran tv-asemalta lähetettävät tv-kanavat, joita muutos koskee:
Kanavanippu A
Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema, Yle Fem, AVA, AlfaTV, Yle Puhe (radio), Yle Klassinen (radio), Yle Mondo (radio)
Kanavanippu B
MTV3, Liv, Nelonen, Sub, Estradi, MTV Max, MTV Junior, MTV Leffa

Yhteisantennikiinteistöissä tehtävä muutoksia antennijärjestelmiin

Taajuusmuutosten vuoksi antennijärjestelmiin on tehtävä muutoksia taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Suosittelemme, että yhteisantennikiinteistöjä hoitavat isännöitsijät ottavat yhteyttä paikalliseen antenniurakoitsijaan hyvissä ajoissa ennen taajuusmuutostyötä. Mikäli yhteisantennikiinteistön antennijärjestelmään ei ole tehty muutosta, A- ja B-kanavanipun lähetykset eivät ole vastaanotettavissa taajuusmuutoksen jälkeen.

Taloyhtiössä asukkaiden on tehtävä kanavahaku uudelleen
Rivi-, pari- ja kerrostaloissa taloyhtiön asukkaiden on tehtävä tv-vastaanottimien kanavahaku antenniurakoitsijan tekemän viritystyön jälkeen. Taloyhtiöiden velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Muutokset omakotitaloasukkaille
Omakotitaloissa ja pientaloissa ei yleensä tarvita muutostöitä. Joissakin tapauksissa on kuitenkin mahdollista että antennijärjestelmään täytyy tehdä muutoksia.  Mikäli pientalon antennijärjestelmä on kunnossa, riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutos on tehty alueella.

Kanavahaun tekeminen

Useimmat vastaanottimet etsivät kanavat automaattisesti. Kuluttajan tulee vain käynnistää kanavahaku. Jotkin vastaanottimet saattavat vaatia tehdasasetusten palauttamisen ennen kanavahaun tekemistä. Ohjeet kanavien viritykseen löytyvät www.taajuusmuutos.fi tai laitteen käyttöoppaasta.

Muutoksen taustat

Taajuusmuutokset perustuvat valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan UHF-taajuusalueen lähetysverkon päälähettimien ja täytelähettimien käyttämistä taajuuksista muuttuu. Muutokset toteutetaan vaiheittain vuosien 2015-2016 aikana. Muutokset ovat alkaneet Pohjois-Suomen tv-asemilta heinäkuussa 2015.

Viestintävirasto toimii taajuusmuutosviestinnän koordinaattorina ja huolehtii taajuusmuutosten tiedottamisesta medialle, antenniurakoitsijoille ja kuluttajille yleisellä tasolla. Taajuusmuutostöiden tarkkoja aikatauluja ja alueellista etenemistä koskevasta viestinnästä vastaa tv-lähetysverkkoa operoiva Digita.

Lisätietoja:
www.taajuusmuutos.fi
Alueen antenniasentajat: www.taajuusmuutos.fi/antenniasentajat

Viestintävirasto:
https://www.viestintavirasto.fi/tvradio/antenniverkonmuutokset.html
. Myös Viestintäviraston MONITORi-palveluun lisätään aluekohtaista tietoa muutosten etenemisestä.

Vastaanottimien kanavahaku
Tv-vastaanottimien ja vastaanottolaitteiden ongelmatilanteissa ja perusasennuksiin liittyvissä kysymyksissä kuluttajaa palvelevat myös laitteen myyjät, laitevalmistajat sekä maahantuojat.

Näkyvyysalueet
Näkyvyysalueet ja kanavalistat voi tarkistaa Digitan karttapalvelusta www.digita.fi/karttapalvelu.

 

 

 


Palaa otsikoihinTämä sivusto käyttää evästeitä parantaaksemme verkkosivujemme käyttökokemusta, kohdentaaksemme sinulle markkinointia ja analysoidaksemme verkkoliikennettä. Käyttämällä sivustoa oletamme, että hyväksyt evästeiden käytön.