Taajuusmuutos - tiedotteet


18.11.2015

Antenni-tv-verkon taajuus muuttuu Ranuan Haasiomaan täytelähetinasemalla 12.1.2016 - muutoksella vaikutuksia antenni-tv-lähetyksien vastaanottoon

Päivitetty tiedote 18.11.2015

Antenni-tv-verkon taajuus muuttuu Ranuan Haasiomaan täytelähetinasemalla 12. tammikuuta. Digita tiedottaa tarkemmista muutostöiden kellonajoista ja taajuusmuutostöiden aiheuttamista lähetyskatkoksista lähempänä ajankohtaa.

Ranuan Haasiomaan alkuperäinen taajuusmuutospäivä oli 1.12.2015, mutta taajuusmuutos siirtyy tammikuulle. Ranuan Haasiomaan täytelähetinasemalla tehdään taajuusmuutosta valmistelevia töitä 1.12.2015, mistä aiheutuu lähetyskatkos klo 10-14.

Muuttuvat kanavataajuudet:
Kanavanipun B lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 778 MHz taajuudelle 618 MHz eli lähetyskanavalta 59 kanavalle 39.

Ranuan Haasiomaan täytelähetynasemalta lähetettävät tv-kanavat, joita muutos koskee:

B-kanavanippu: MTV3, Liv, Nelonen, Sub, MTV Max, MTV Juniori, MTV Leffa

Rinnakkaislähetykset 12. – 18.1.2016 B-kanavanipun lähetyksissä
Ranuan Haasiomaan täytelähetinasemalta lähetetään vanhaa ja uutta taajuutta samanaikaisesti viikon ajan uuden taajuuden käyttöönoton jälkeen, jotta yhteisantennikiinteistöillä on aikaa tehdä vahvistimen kanavanvaihto. Mikäli yhteisantennikiinteistössä ei tehdä vahvistimen kanavanvaihtoa, B kanavanipun lähetykset eivät ole vastaanotettavissa 18.1. jälkeen.  

Yhteisantennikiinteistöissä tehtävä muutoksia antennijärjestelmiin
Taajuusmuutosten vuoksi antennijärjestelmiin on tehtävä muutoksia taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Suosittelemme, että yhteisantennikiinteistöjä hoitavat isännöitsijät ottavat yhteyttä paikalliseen antenniurakoitsijaan hyvissä ajoissa ennen taajuusmuutostyötä, jotta mahdollisesti tarvittavat antennijärjestelmämuutokset tai – uusinnat voidaan tehdä jo ennen antennijärjestelmän viritystä uudelle taajuudelle.

Taloyhtiössä asukkaiden on tehtävä kanavahaku uudelleen
Rivi-, pari- ja kerrostaloissa, joissa on käytössä yhteisantennijärjestelmä, taloyhtiön asukkaiden on tehtävä tv-vastaanottimien kanavahaku antenniurakoitsijan tekemän viritystyön jälkeen. Taloyhtiöiden velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Muutokset omakotitaloasukkaille
Omakotitaloissa ja pientaloissa ei yleensä tarvita antennijärjestelmän muutostöitä. Mikäli pientalon antennijärjestelmä on kunnossa, riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutos on tehty alueella.

Kanavahaun tekeminen
Useimmat vastaanottimet etsivät kanavat automaattisesti. Kuluttajan tulee vain käynnistää kanavahaku. Jotkin vastaanottimet saattavat vaatia tehdasasetusten palauttamisen ennen kanavahaun tekemistä. Ohjeet kanavien viritykseen löytyvät www.taajuusmuutos.fi tai laitteen käyttöoppaasta.

Muutoksen taustat
Taajuusmuutokset perustuvat valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan UHF-taajuusalueen lähetysverkon päälähettimien ja täytelähettimien käyttämistä taajuuksista muuttuu. Muutokset toteutetaan vaiheittain vuosien 2015-2016 aikana. Muutokset ovat alkaneet Pohjois-Suomen tv-asemilta heinäkuussa 2015.  

Viestintävirasto toimii taajuusmuutosviestinnän koordinaattorina ja huolehtii taajuusmuutosten tiedottamisesta medialle, antenniurakoitsijoille ja kuluttajille yleisellä tasolla. Taajuusmuutostöiden tarkkoja aikatauluja ja alueellista etenemistä koskevasta viestinnästä vastaa tv-lähetysverkkoa operoiva Digita. 

Lisätietoja: 

www.taajuusmuutos.fi

Alueen antenniasentajat: www.taajuusmuutos.fi/antenniasentajat

Viestintävirasto:
https://www.viestintavirasto.fi/tvradio/antenniverkonmuutokset.html. Myös Viestintäviraston MONITORi-palveluun lisätään aluekohtaista tietoa muutosten etenemisestä.

Vastaanottimien kanavahaku:
Taajuusmuutos koskee kotitalouksia, jotka vastaanottavat antenni-tv-lähetyksiä. Antenni-tv-vastaanottimen tunnistaa DVB-T-merkinnästä. 

Tv-vastaanottimien ja vastaanottolaitteiden ongelmatilanteissa ja perusasennuksiin liittyvissä kysymyksissä kuluttajaa palvelevat myös laitteen myyjät, laitevalmistajat sekä maahantuojat. 


Palaa otsikoihinTämä sivusto käyttää evästeitä parantaaksemme verkkosivujemme käyttökokemusta, kohdentaaksemme sinulle markkinointia ja analysoidaksemme verkkoliikennettä. Käyttämällä sivustoa oletamme, että hyväksyt evästeiden käytön.