29.9.2015

700 MHz taajuusmuutosprojekti etenee

taajuusmuutos_logo_variDigita on käynnistänyt 700 MHz lähetystaajuuksien muutostyöt heinäkuussa 2015 Pohjois-Suomesta. Taajuusmuutosten ensimmäinen vaihe saatiin päätökseen syyskuun 2015 puolivälissä. Toinen vaihe käynnistyi 15.9. ja jatkuu aina joulukuulle asti. Loppuvuoden aikana muutostöitä tehdään eteläisen Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueilla sekä Kiihtelysvaarassa.

Syyskuun loppuun mennessä taajuus on muuttunut 17 Digitan radio- ja tv-asemalla, 6 päälähetysasemalla ja 11 täytelähetinasemalla.

Taajuusmuutos on valtava projekti, jonka parissa työskentelee moni digitalainen. Projektin koordinointi vaatii monipuolista suunnitteluosaamista, radioverkkoasiantuntijatyöt sekä  myös viestintää.

Teknisten muutosten ohella viestintä keskiössä

”Taajuuksien muuttuminen edellyttää toimenpiteitä niin yhteisantennikiinteistöiltä kuin omakotiasujilta. Tämän vuoksi

Minna Flink
Minna Flink
tiedottamiseen on kiinnitetty erityistä huomiota”, kertoo viestintäjohtaja Minna Flink. Digita ja Viestintävirasto ovat tehneet tiivistä yhteistyötä kaikkiin suomalaisiin antenni-tv-talouksiin vaikuttavien taajuusmuutosten suunnittelussa ja toteutuksessa. Yhteistyötä tehdään myös viestinnän osalta.


Viestintävirasto on julkaissut noin kaksi kuukautta ennen muutostöiden alkua alueellisen tiedotteen. ”Digita puolestaan on tiedottanut alueellisesti muutostöiden vaiheista useampaan kertaan. Meiltäkin lähtee ensimmäinen viesti noin kaksi kuukautta aiemmin. Mitä lähemmäs konkreettisia muutoksia päästään, lisäämme viestintää. Erityisesti taajuusmuutosten edellyttämien valmistelutöiden aiheuttamat katkokset, rinnakkaislähetysten päättyminen ja vanhan taajuuden poistuminen ovat kriittisiä viestinnällisesti”, kuvaa Flink tiedottamisprosessia. Syyskuun loppuun mennessä taajuusmuutostiedotteita on lähetetty yhteensä noin 100. Isompien kaupunkien kohdalla viestinnässä käytetään tv-ruutuun ilmestyvää banneria, joka kertoo taajuusvaihdon olevan käsillä ja neuvotaan tv-katsojia hakemaan kanavat uudelleen.

Tehokas viestintä on toiminut hyvin. Yhteydenottoja Digitan kuluttajapalveluun on tullut vähän taajuusmuutokseen liittyen, toki isompien kaupunkien vuoro on vasta myöhemmin. ”Suosittelen käyntiä julkaisemassamme taajuusmuutos.fi –nettipalvelussa. Se on kuluttajille, antenniurakoitsijoille ja medialle suunnattu nettipalvelu, mistä löytyy taajuusmuutokseen liittyvää tietoa tiivistetysti aikatauluineen ja ohjeistuksineen” vinkkaa Flink. 

Taustaa:

700 MHz taajuusmuutos on suunniteltu vietävän läpi vuoden 2016 loppuun mennessä. Näin kyseinen taajuusalue olisi langattoman laajakaistan käytössä vuoden 2017 alusta. Kyseessä on digi-tv-ajan suurin kuluttajiin vaikuttava verkkomuutos. Taajuusmuutoksen kireästä aikataulusta huolimatta, Digita pyrkii kaikin keinoin toteuttamaan muutoksen suunnitellusti.

Viestintävirasto toimii taajuusmuutoksen koordinaattorina ja huolehtii taajuusmuutosten tiedottamisesta medialle, antenniurakoitsijoille ja kuluttajille yleisellä tasolla.

Taajuusmuutostöiden tarkkoja aikatauluja ja alueellista etenemistä koskevasta viestinnästä vastaa UHF-taajuusalueella tv-lähetysverkkoa operoiva Digita.


Palaa otsikoihinTämä sivusto käyttää evästeitä parantaaksemme verkkosivujemme käyttökokemusta, kohdentaaksemme sinulle markkinointia ja analysoidaksemme verkkoliikennettä. Käyttämällä sivustoa oletamme, että hyväksyt evästeiden käytön.