12.6.2015

Antennitelevision taajuusmuutokset käynnistyvät heinäkuun lopussa

700mhzNykyisin tv-käytössä oleva 700 MHz:n taajuusalue siirtyy poliittisen päätöksen mukaisesti langattoman laajakaistan käyttöön 1.1.2017 alkaen. Siirto perustuu valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan. Kansainvälinen 700 MHz:n päätös astuu voimaan marraskuun lopussa Maailman radiokonferenssin (WRC-15) jälkeen.

Suuri osa Digitan antenni-tv-verkossa lähetettävistä tv-ohjelmista lähetetään tällä taajuusalueella. Taajuusmuutos tulee käytännössä vaikuttamaan kaikkiin suomalaisiin antenni-tv-kotitalouksiin seuraavan puolentoista vuoden aikana. Kyseessä onkin digi-tv-ajan suurin kuluttajiin vaikuttava verkkomuutos.

Digita on jo käynnistänyt 700 MHz:n alustavat mittaukset ja valmistelutyöt eri puolella Suomea sijaitsevilla radio- ja tv-asemillaan. Varsinaiset lähetystaajuuksien muutostyöt käynnistyvät heinäkuun lopussa. Muutostyöt eivät koske kaapeli-, satelliitti- ja iptv-kotitalouksia.

Taajuusmuutostyöt käynnistyvät pohjoisen täytelähetinasemilta

Muutostyöt käynnistyvät pohjoisen pienillä lähetinasemilla ja muutokset tehdään muutama alue kerrallaan. Ensimmäisinä asemina ovat Kemijärven Suomutunturi ja Sallan Sarivaara, joissa taajuusmuutostyöt tehdään heinäkuun lopussa.

Elokuussa ovat vuorossa Sallan, Sodankylän ja Utsjoen lähettimet. Myöhemmin syksyllä muutostyöt jatkuvat pohjoisen päälähetinasemilla. TV-lähetykset joudutaan katkaisemaan muutostöiden ajaksi. Tarkoista katkosten ajankohdista tiedotetaan alueilla erikseen.

Mitä yhteisantennikiinteistössä ja omakotitaloissa pitää tehdä?

Kaikkien yhteisantennijärjestelmien päävahvistimet on viritettävä uudelleen, kun uusi taajuus on käytössä.   Vahvistimien virittäminen koskee kaikkia yhteisantennikiinteistöjä: kerrostalot, rivitalot ja paritalot.  Joissain tapauksissa antennijärjestelmän päävahvistin voidaan myös joutua uusimaan muutosten toteuttamiseksi.

Antenniasentajan tehtyä muutokset kiinteistön yhteisantennijärjestelmään on taloyhtiön asukkaiden tehtävä TV-vastaanottimien kanavahaku uudelleen. Uusimmat vastaanottimet tekevät haun yleensä automaattisesti. Taloyhtiön velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Omakotitaloissa ja niissä pientaloissa, joissa ei ole yhteisantennijärjestelmää, ei yleensä tarvita muutostöitä. Joissakin tapauksissa on kuitenkin mahdollista että antennijärjestelmään täytyy tehdä esim. antennin korkeus- tai paikkamuutoksia.  Mikäli pientalon antennijärjestelmä on kunnossa, riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun Digita on tehnyt taajuusmuutokset alueella.

Taajuusmuutosten ennakoiminen tärkeää

Taajuusmuutosten takia joudutaan tekemään muutoksia antennijärjestelmiin niissä taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta.

Taajaan asutuilla alueilla, joilla on paljon yhteisantennikiinteistöjä, on tärkeää ennakoida antennijärjestelmien viritystarve, ja myös varauduttava ruuhkiin antennijärjestelmien muutostöissä.


Palaa otsikoihinTämä sivusto käyttää evästeitä parantaaksemme verkkosivujemme käyttökokemusta, kohdentaaksemme sinulle markkinointia ja analysoidaksemme verkkoliikennettä. Käyttämällä sivustoa oletamme, että hyväksyt evästeiden käytön.